Embriyo Dondurma
Embriyo donduma ile yumurta dondurma terimleri her zaman birbirleri ile karıştırılmaktadır. Özetlemek gerekirse, yumurta, anne adayından toplanan yumurta hücrelerini, embriyo ise babanın spermi ile döllenmiş yumurtayı ifade etmektedir. Dolayısıyla iki dondurma işlemi, hem dondurma nedenleri hem de süreçler olarak birbirinden tamamen farklıdır.
 
İki dondurma işlemini de ayrı ayrı ele alırsak:

Embriyo Dondurma

1984 yılında, dondurulmuş embriyodan oluşan ilk gebelikten bu yana, 30 yılı aşkın bir süredir yapılmakta olan embriyo dondurma ile çözme işleminde, yumurta ile sperm laboratuar ortamında birleştirilir ve ardından döllenme sağlanır. Döllenmenin sonrasında gelişen birkaç günlük evrede, embriyolar elde edilir. Tıp dilinde kriyoprotektan adı verilen kimyasal ile embriyolar dondurulur, nitrojen içeren sıvı tanklar içinde 196˚C de kişiye özel ayrılan bölmelerde saklanır. Bulunduğu tankın nitrojen içermesi, embriyoların herhangi bir reaksiyona ve hücresel aktiviteye girmesine engel olduğu için uzun yıllar yapısı bozulmadan muhafaza edilmektedir.

Neden Embriyo Dondurma Yapılır?

Gerçekleştirilen tüp bebek tedavileri sonrasında, çiftler hem kendilerini garantiye almak hem de ileride kardeş istemleri olması ihtimaline karşı, embriyo transferi sonrasında, embriyo dondurma yaparak, kalan embriyolarını saklamak istiyorlar. Özellikle yumurta donasyonu, sperm donasyonu, embriyo donasyonu gibi, çiftlerdeki üreme hücresi yokluğunda, üreme hücrelerinin dışarıdan alındığı tedavilerde, çiftler bir sonraki bebekleri ile şu an sahip olacakları bebeklerinin %100 öz kardeş olmalarını istemektedirler.

Bu şekilde özellikle anne adayları, yaşla birlikte, yumurtalarının tükenme ya da kalitelerinin bozulmasını riske atmadan, rahat bir şekilde bir sonraki bebeklerini de güvence altına almış oluyorlar. Bunun yanında, tekrar tedavi olmaktan ya da iğne olmaktan korkan anne adayları, tüm bu tedavi sürecini baştan yaşamamak için, embriyo dondurma işlemini tercih edebiliyor.

Bebek sahibi olmak adına tüp bebek tedavisine başlayan ve çeşitli ilaçların kullanımıyla embriyoların oluşma sürecini yaşayan çiftlerin, embriyo dondurma işlemimiz sayesinde, bir sonraki gebelik istemlerinde hazırlık aşaması yaşamalarına ve dolayısıyla ilaç kullanımına ihtiyaçları olmayacaktır. Ayrıca çiftleri en zorlayıcı hususlardan biri olan maddiyat kısmında ise çok daha avantaj sağlayacaklardır. Dolayısıyla tüp bebek tedavisi gören ve transfer işleminin ardından kaliteli embriyoları kalan çiftlerin embriyo dondurma işlemi yapmaları kendi menfaatlerine olmaktadır.

embriyo dondurmaKimlerin Kıbrıs tüp bebek tedavileri sonrasında, embriyo dondurma işlemi yaptıklarına detaylı şekilde bakarsak:

  • Tüp bebek tedavilerinden sonra, ileriki yıllarda kardeş istemi olanlar,
  • Özellikle donasyon tedavilerinde, bir sonraki bebeklerinin, sahip oldukları bebekleriyle öz kardeş olmasını isteyenler, (çünkü özellikle yumurta donasyonu tedavimizde, taze yumurta kullandığımızdan, ileriki yıllarda aynı donorün yumurta vermeme ihtimali bulunmaktadır. Ya da benzer şekilde, sperm bankasından alınan sperm, sperm bankasının stoklarında kalmayabilmektedir.)
  • İstenmeyen olumsuz bir sonuçta, ya da gebelik esnasında düşük durumunda aynı tedavi masraflarını yaşamak istemeyn çiftler,
  • Tüp bebek tedavileri sonrasında, kanser gibi radyoterapi veya kemoterapi gerektiren hastalıklar için tedavi olacaklar,
  • Yumurtaların gelişiminde kullanılan yumurta uyarma ilaçlarından sonra aşırı derece uyarılma durumunda olanlar,
  • Tüp bebek tedavi sürecini tekrar yaşamak istemeyenler ya da iğne korkusu olanlar.

Yukarıda belirttiğimiz sayılabilir çeşitli nedenlerle günümüzde embriyo dondurma işlemi yapılmaktadır.

Embriyo Dondurma Süreci 

  • Kıbrıs tüp bebek tedavileri sırasında, kapsamlı bir çalışma sonrasında hazırlanan yumurta hücreleri ile sperm hücreleri, laboratuvar ortamında döllenir.
  • Döllemenin ardından embriyolar elde edilmiş olur.
  • Elde edilen embriyolar, kalitelerine göre, gelişimlerinin 3. ila 5. gününde, anne adayının rahmine transfer edilmeye hazır hale gelir.
  • TÜm embriyolar içerisinden, en iyi gelişen embriyolardan 3 tanesi anneye transfer edilir.
  • Transferin ardından, geriye kalan iyi kalite embriyolar, çiftlerin onayı ile embriyo transferi gününde, transfer işleminin hemen ardından dondurma işlemine tabi tutulur. 
  • Dondurularak, saklanmak istenen embriyolar özel bir solüsyon ile karıştırılır. Oluşturulan karışım, anne ve babanın isimlerinin yazılı olduğu, barkodlu, özel cam tüplere alınır ve embriyolar sıvı nitrojen ile -196 derecelere kadar soğutularak, tekrardan kullanılacakları zamana kadar dondurulup, saklanırlar.
  • Dondurulan embriyolar 5 yıla kadar hiçbir bozulma olmadan saklanabilmektedir. 

Bu konu üzerinde yapılan bilimsel çalışmaların ardından doldurulan embriyoların 10 ila 15 sene gibi bir zaman aşımına girmesi sonucunda dahi gebelik olasılığının yüksek olduğu kanıtlanmıştır. Ancak Sağlık Bakanlığı tarafından belirtilen yönetmenliğe göre dondurulan embriyolar ancak 5 yıl süreli olmak kaydıyla sıvı nitrojen içinde muhafaza edilebilmektedir. 

Dondurulan Embriyoların Transferi

Çiftler, dondurdukları embriyoları ile bebek sahibi olmak istediklerinde, asağıdaki aşamalar gerçekleşmektedir.

  1. Anne adayının adetinin 2. gününde, anne adayına rahim duvarını (endometrium) hazırlamak ve gebeliğe uygun hale getirmek için hap tedavisi başlanır.

  2. Hap tedavisi esnasında folik asit takviyesi ile anne adayına vitamin desteği sağlanır.

  3. Hap kullanımının ilk 7 gününün sonunda, bir ultrason muayenesi ile rahim duvarına bakılması istenir. Rahim duvarı ölçüsüne göre, ilaç dozları düzenlenir.

  4. Hap kullanımının yaklaşık 12. gününde, tekrar rahim duvarı ölçümü istenir ve anneyi gebeliğe hazırlayıcı diğer ilaçlara başlanır.

  5. İlaç kullanımının ortalama 16-18. günlerinde ise anne Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi'mize çağırılarak, çözülen embriyolarının transferi gerçekleştirilir. 

  6. Anne adayının sadece transfer günü gelip, ertesi gün dönmesi yani SADECE 1 GÜN Kıbrıs'ta kalması yeterli olacaktır. 

Ücretsiz Danışmanlık

Hemen formu doldurup, uzmanımıza ulaşın.
Size en kısa sürede geri dönüş yapacağız



Veya bize whatsapp hattımızdan yazın;
+90 533 874 03 13 veya telefon ile ulaşın;
+90 533 874 03 13

Ücretsiz Danışmanlık

Hemen formu doldurup, uzmanımıza ulaşın.
Size en kısa sürede geri dönüş yapacağız



Veya bize whatsapp hattımızdan yazın;
+90 533 874 03 13 veya telefon ile ulaşın;
+90 533 874 03 13

Jin. Op. Dr. Firdevs UĞUZ TİP - Uzman Tüp Bebek Doktorumuz

Jin. Op. Dr. Firdevs UĞUZ TİP
Uzman Tüp Bebek Doktorumuz

İrem BERK - Tüp Bebek Genel Koordinatörümüz

İrem BERK
Tüp Bebek Genel Koordinatörümüz

Tonguz Çakmak - Klinik Embriyoloğumuz

Tonguz Çakmak
Klinik Embriyoloğumuz

Ayşe LİMAN - Embriyoloğumuz

Ayşe LİMAN
Embriyoloğumuz