Embriyo Donasyonu

Çağımızın en önemli sorunlarının başında gelen infertilite, yani halk arasında söylendiği şekliyle kısırlık, tüm dünyayı tehdit eder bir duruma gelmiştir. İnfertilitenin bu denli artış göstermesinin başlıca nedenlerinin içinde en üst sıralara, sağlıksız beslenme, düzensiz yaşama, genetik yapının bozulması, stres faktörlerinin yerleşmesine rağmen, kesin tanı hiçbir zaman konulamamaktadır. Günümüzde tıbbın son derece ilerleme göstermesiyle, özellikle bebek sahibi olmak isteyip de olamayan çiftlere anne babalık duygusunu yaşatma üzerine çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Elbette embriyo donasyonu genellikle son çare olarak görülmektedir.

Embriyo Nedir?

Annenin yumurtası ile babanın sperminin, sağlıklı bir şekilde birleşip, döllenmesi ve bölünerek büyümesiyle ortaya çıkan en küçük canlı modeline, embriyo denir. 

Embriyo donasyonu sürecine gelene kadar, gebe kalamama sorunlarında kullanılan yöntemlerin içerisinde elbette ki en sık yararlanılanı, anne babanın üreme hücrelerindeki yetersizlik dolayısıyla ya da tanımlanamayan nedenlerden ötürü, doğal yolla gebelik oluşmadığı durumlarda tercih edilen aşılama (IUA) ya da tüp bebek (IVF) tedavileridir. Bu tedaviler tamamen anne ve babanın üreme hücreleriyle gerçekleşitirilir. Üreme hücreleri çeşitli ilaçlarla uyarılır, ardından da laboratuvar ortamında gerçekleştirilen tüp bebek yöntemiyle gerçekleştirilir.

Üreme Hücresi (yumurta ve/veya sperm) Yokluğunda Uygulanan Tedaviler

Anne ya da babanın üreme hücrelerinden birinin tamamen yokluğunda ise hücre nakilleri kullanılır. Üreme hücresi nakilleri, yumurta donasyonu, sperm donasyonu ve embriyo donasyonu olarak ayrılabilir.

  1. Yumurta donasyonu: Embriyo donasyonu ile yumurta donasyonu tedavileri zaman zaman birbirleriyle karıştırılabilmektedir. Oysa ki birbirinden oldukça farklı tedavilerdir. Sadece kadın tarafında olan, yumurta hücresinin tamamen yokluğunda ya da gebelik oluşturulamayacak kadar kalitesiz olduğu durumlarda, yumurta donasyonu ile tüp bebek tedavisi kullanılır. Bu tedavide,  donör yumurtası ile babanın spermi kullanılarak sağlıklı embriyolar elde edilir ve bu embriyolar anne rahmine transfer edilir. Bu yöntem özellikle erken menopoz döneminde olan kadınlarda gebelik elde etmek için kullandığımız bir yöntemdir.

  2. Sperm donasyonu: Erkek üreme hücresi olan spermin eksikliğinde ise, sperm bankasından getirttiğimiz, babanın fiziksel özelliklerine uyumlu sperm hücresiyle gebelik elde etmekteyiz. Bu tedaviye sperm donasyonu denmekte ve yumurta donasyonun tam tersi bir uygulama yapılmaktadır. Bu uygulamada annenin yumurtaları hazırlanır, toplanır ve babada azespermi ya da genetik sorunlardan ötürü hiç sağlıklı sperm olmadığı için, banka spermi ile döllenerek, anne rahmine embriyo transferi gerçekleştirilir.

  3. Embriyo donasyonu: Üreme hücrelerinin her ikisinin de yetersiz ve eksik olduğu durumlarda, yani hem yumurta, hem de spermle gebelik elde etmenin mümkün olmadığı durumlarda, embriyo donasyonu dediğimiz, her iki üreme hücresinin de donörlerden alınarak embriyo elde edildiği yöntem uygulanmaktadır. Özellikle azospermi ve erken menopoz durumunu aynı anda yaşayan çiftler için, evlat sahibi olma yolunda mucizeler yaratmaktadır. Embriyo donasyonu yönteminde, anne adayının fiziksel özelliklerine uygun ve taze olarak hazırlanan yumurta hücreleri, sperm bankasından (Cryos Sperm Bank International), babanın özelliklerine göre getirtilen sperm hücreleri ile döllenir. Döllemenin ardından 3 ya da 5 gün sonra sağlıklı embriyo transferi gerçekleştirilir.

Ücretsiz Danışmanlık

Hemen formu doldurup, uzmanımıza ulaşın.
Size en kısa sürede geri dönüş yapacağız



Veya bize whatsapp hattımızdan yazın;
+90 533 874 03 13 veya telefon ile ulaşın;
+90 533 874 03 13

Embriyo Donasyonu içeren Tüp Bebek Tedavisi

embriyo gelişim aşamalarıembriyo donasyonu içeren tüp bebek tedavisinde, her iki üreme hücresi de anne ve baba dışındaki verici donörlerden sağlandığından, hem yumurta donasyonuhem de sperm donasyonu süreçleriyle birebir benzerlik taşımaktadır

Hedeflenen embriyo donasyonu uygulamasında, tedaviye, yumurta ve sperm hücresi seçimi ile başlanır ve ardından anne adayının adet döngüsü doğrultusunda tedaviye yön verilir. Anne adayının adet düzensizliği veya hiç adet görmemesi gibi bir durum söz konusu ise öncelikle adet düzeninin oluşturulması için adet düzenleyiciler kullanması sağlanır veya uzun zamandır adet yok ise direk tedaviye başlanabilir. Anne adayının rahimi bebek taşımaya hazır hale getirilmek üzere uygun dozda ilaç tedavisine başlanır. Embriyo donasyonu, ortalama 15 günü içerir ve rahimden olumlu bir cevap için anne adayı rutin şekilde kontrol edilir. İstenilen bulgular oluştuğunda, vericilerden alınan yumurta ile sperm örneği birleştirilir ve embriyo haline getirilir. Embriyo donasyonu tedavisinin son aşamasında, embriyonun izlenen gelişim sürecinde 3 ila 5. günü tüm hazırlıklar tamamlanarak, en kaliteli embriyolar anne adayına transfer edilir. 

Embriyo Donasyonu Aşamaları

  1. Karar verme aşaması: Bu aşamada çiftler bir takım test ve kontrollerden geçirilerek, her iki tarafın da üreme hücreleri incelenir. Eğer her iki taraftan da sağlıklı üreme hücresi elde edilemeyeceğinden emin olunduktan sonra, çift embriyo donasyonu ile tüp bebek tedavisine yönlendirilir.

  2. Donör belirleme süreci: Kıbrıs embriyo donasyonu için hem anne adayına hem de baba adayına uygun hücre vericilerini titizlikle seçtiğimizden, hem annenin hem de babanın fiziksel özellikleri, etnik kökenleri, kan grupları alınır. Araştırma sürecine geçilir. Spermin dondurulmuş ya da taze olması, kalitesini etkilemediğinden, sperm hücresi donmuş şekilde sperm bankasından getirilmektedir. Yumurtada ise, donmuş yumurtanın başarı oranları taze yumurtaya göre daha düşük olduğundan, her zaman taze yumurta hazırlamaktayız. Yumurta donörlerinin yumurtaları, uzman doktorumuz Jin. Op. Dr. Firdevs Uğuz tip tarafından birebir hazırlanmaktadır.

  3. Anne adayının ve donörünün tedavi için hazırlanması: Eğer anne adayı adet görüyorsa, anne ile yumurta donörünün adetleri senkronize edilmeli, yani aynı döneme denk getirilmelidir. Eğer menopoz gibi nedenlerden ötürü artık adet görmüyorsa, donörün tedaviye başlayacağı gün, anne de direk tedaviye başlayabilir. Embriyo donasyonu, ön tedavi sürecinde yumurta donörü yumurta gelişimi için iğne tedavisine başlarken, anne de rahim duvarını hazırlamak adına hap kullanımına başlar.

  4. Dölleme: Embriyo donasyonu tedavisinin bu aşamasında, her iki tarafın da ilaçlara başlamasının üzerinden yaklaşık 10-12 gün geçmesinin ardından, geliştirilen yumurtalar donörden toplanır ve aynı gün sperm bankasından, baba adayına özel olarak getirilen sperm hücresiyle döllenir.

  5. Transfer: Embriyo donasyonu tedavisinin son aşamasına gelindiğinde, döllenen embriyolar 5. güne geldiklerinde, annenin rahmine, acısız ve ağrısız şekilde, ultrason eşliğinde, embriyo transferi yapılır.

Embriyo Donasyonu ile Tüp Bebek Tedavisinde Donör Seçimi

embriyo donasyonu donör seçimiEmbriyo donasyonu tedavisine karar veren çiftler kendilerine embriyo donörü olarak seçilecek olan yumurta donörü ve sperm donörünün özelliklerinin kendi genetik yapılarıyla ve kültürel ve bazen de eğitim düzeyleriyle uyumlu olmasını isterler. Tabii bunların da ötesinde, sağlıklı bireyler olmalarını isterler. Embriyo donasyonu tedavisinde bizim de ilk önceliğimiz sağlıklı ve doğurgan bireyler ile anne ve babaya benzer, aynı kan uyumuna sahip, sağlıklı bebekler elde etmektir. Bu anlamda elimizden gelen herşeyi tam anlamında yapmakta ve %85-90'lık başarımızı daha da yükseltecek her adımı takip etmekteyiz.

Embriyo donasyonu tedavisinde, donör seçimi sürecinde, hem çiftin, hem de vericilerin kişisel bilgileri %100 gizlilik içerisinde tutulmakta, böylece çiftlerin aklında hiçbir soru işareti kalmamaktadır. Bunun sonucu olarak da tedavi süreçleri keyifli ve güvenli şekilde geçmektedir.

Yumurta Donörü ve Sperm Donörü Seçimi

Embriyo donasyonu tedavisinde, yumurta donörü, annenin fiziksel özelliklerine sahip, genç ve sağlıklı, 20-26 yaş aralığında bulunan bireylerden seçilmektedir. Yumurta donörü, annenin kan grubuna birebir uygun olarak şeçilir. Taze yumurtada başarı oranları daha yüksek olduğundan, yumurtalar uzman doktorumuz Jin. Op. Dr. Firdevs Uğuz Tip tarafından büyük bir titizlikle hazırlanır ve en iyi şekilde geliştirilir.

Gerçekleştirilen embriyo donasyonu tedavisinde, spermin kalitesi, hareketliliği, sayısı ve kısacası döllenme olasılığı yüksek olması uygulamanın başarı oranını belirleyeceği için, sperm örnekleri özenle seçilmektedir. Babanın fiziksel özelliklerine ve kan grubuna uygun olarak seçilen sperm hücreleri, Danimarka'da bulunan, dünyanın en büyük ve en kaliteli sperm bankası olan,  Cryos Bank International'dan, özel azot tankları içerisinde, tam korunaklı olarak ve sertifikalarıyla birlikte getirilir. 

Embriyo Donasyonunda Başarı Oranı Nedir?

Embriyo donasyonu uygulamasının, tüp bebek tedavisi süreçleri içerisinde yer alan çeşitli uygulamaların içinde en başarılı sonuç veren işlem olduğunu söylemek mümkündür. Kaliteli sperm hücreleri ile genç ve sağlıklı bir yumurta donöründen alınan yumurta hücrelerinin birleşimiyle, alanlarında uzman ekibimiz tarafından sorunsuz şekilde uygulama yapılmakta olup, embriyo transferinin ardından 12. gün gebelik testi ile %85-90 üstünde, yüz güldüren sonuçlara ulaşmaktayız. 

Mucize Ekip - Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi olarak, oldukça uzun bir süredir, uzman ekibimizle birlikte, yumurta donasyonu, sperm donasyonu ve embriyo donasyonu uygulamaları yapmaktayız. Uzman doktorumuz Jin. Op. Dr. Firdevs Uğuz'un deneyimi, embriyoloji alanında dünyanın sayılı kuruluşlarından klinik embriyolog ünvanını almaya hak kazanarak, dünya üzerindeki sayılı klinik embriyologlar arasına giren, uzman embriyoloğumuz Sevgi Güçlü, tedavilerimizin her aşamada hatasız ve kusursuz sürdürülmesini sağlayan, hastlarımızla birebir ilgilenen deneyimli hasta koordinatörümüz İrem Berk ile, gebelik oranlarımızın %90'a dayanması kesinlikle tedadüf değil. Herşeyin ekipçe mümkün olduğunu biliyor ve her zaman buna yönelik davranıyoruz. Dünyanın her yerinden, her yıl ağırladığımız, yüzlerce çiftimizle, her gün daha da büyük bir aile oluyoruz...

Ücretsiz Danışmanlık

Hemen formu doldurup, uzmanımıza ulaşın.
Size en kısa sürede geri dönüş yapacağız



Veya bize whatsapp hattımızdan yazın;
+90 533 874 03 13 veya telefon ile ulaşın;
+90 533 874 03 13

Ücretsiz Danışmanlık

Hemen formu doldurup, uzmanımıza ulaşın.
Size en kısa sürede geri dönüş yapacağız



Veya bize whatsapp hattımızdan yazın;
+90 533 874 03 13 veya telefon ile ulaşın;
+90 533 874 03 13

Jin. Op. Dr. Firdevs UĞUZ TİP - Uzman Tüp Bebek Doktorumuz

Jin. Op. Dr. Firdevs UĞUZ TİP
Uzman Tüp Bebek Doktorumuz

İrem BERK - Tüp Bebek Genel Koordinatörümüz

İrem BERK
Tüp Bebek Genel Koordinatörümüz

Tonguz Çakmak - Klinik Embriyoloğumuz

Tonguz Çakmak
Klinik Embriyoloğumuz

Ayşe LİMAN - Embriyoloğumuz

Ayşe LİMAN
Embriyoloğumuz